Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
INGATLANPIACI HÍREK BEFEKTETŐKNEK

Ingatlanbefektetési lehetőségek egy trendcsináló szereplő szemével 


Mobilitás.hu 2021 július 10.


Az utóbbi időben az ingatlanokba való befektetés ismét egyre népszerűbb: a globálisan elhúzódó Covid-járvány és járulékos következményei, mint a korlátozások miatt egyre több ország költekezik és támogat bizonyos szektorokat: többek között ez a pénz elértéktelenedéséhez, inflációjához vezet. Ez azonban csak kedvez azoknak, akik valós értéket tartalmazó ingatlanban gondolkodnak. Azonban nem minden arany, ami látszik: nem minden ingatlanbefektetés azonosan jó konstrukció. Ebben a témában merülünk el mélyebben.

Egy belvárosi apartmanház a legjobb megoldás?

„Kiváló befektetés hosszútávra vagy akár AirBnB céljából is”: sok használt és új építésű lakást és apartmanházat is így hirdetik Budapest belvárosában. Azonban attól eltekintve, hogy az AirBnB jövője hogyan is alakul majd Budapesten, kiadásra alapozni egy lakás, főleg egy új lakás profittermelési stratégiáját. A központi elhelyezkedésből származó kiváló megközelíthetőség, az exkluzív megjelenés vagy az okos otthon rendszer kialakítása csábító tulajdonságok, azonban mindezek (nagyon sokkal) magasabb vételárat és így gyakran hosszabb megtérülési időt is jelentenek. A felsorolt előnyök inkább a lakhatási célú vevőknek igazán előnyösek: egy befektetőnek könnyen lehet, hogy nem egy ilyen a leginkább megfelelőbb döntés ingatlancélú befektetések között.

Vagy egy lakás a lakóparkban?

Nem szokatlan, hogy egy lakópark úgynevezett „bérleti garancia” szolgáltatással és fix hozam ígéretével próbál befektetőket csalogatni. A fix vagy a garantált szavak sok befektetőnél valóban nagyon fontosak – és ki ne szeretne egy 100%-ban kiszámítható, hosszú távú üzleti befektetést? Azonban az ilyen termékek nem a kis halakra jellemzőek: azok ajánlanak ilyesmit, akik valóban tudják, hogy ezt tartani is tudják: ennek is ára van.

Egy tájékozgató szerint egy 50 millió Ft értékű lakásért 243 ezer Ft/hó díjat kaphatunk a beruházótól, visszabérlés esetén. Ha a megtérülést nézzük, a lakásba fektetett tőke 17 év alatt térül meg teljesen, ezután várhatunk közvetlen hozamot.

Milyen számok érhetők el ingatlan befektetési alapokkal?

Az ingatlanok kiadása nem probléma- és munkamentes. Ezt mindenki tudja, aki próbálkozott már ilyennel. Nagy különbség persze a rövid távú kiadás, ahol 1 vagy 2-3 naponta takarít(tat)ni kell és az, amikor akár több évig is marad egy bérlő. De még az utóbbi esetben is ritkán telik el néhány hónap anélkül, hogy ne kapnánk egy-egy kellemetlen telefonhívást.

Sokan ezt a feladatot is ki szeretnék szervezni: egy ingatlan befektetési alap jó megoldás lehet erre. Az itthoni egyik legnagyobb kereskedelmi bank ingatlanalapjának tájékoztatója szerint a 2002-es alapítása óta a tavalyi évvel bezárólag a brókerek 4,57% hozamot tudtak létrehozni az ügyfelek pénzén. Ez azért messze van az átlagos befektetők álmától (még ha nem is a mindent egy lapra feltevő Bitcoin kereskedőre gondolunk), kiváltképpen, ha belegondolunk a közel 20 éves futamidőbe, az inflációba, a számlánkat terhelő költségekbe és a 15%-os kamatadóba.

Egy új, trendteremtő megoldás

Egy kevésbé ismert megoldás aA Four Generations Property SE egyedi szolgáltatása, amely az ingatlanbefektetés jövőjét jelentő kockázatredukáló konstrukción keresztül abban segít, hogy a befektetők várakozás nélkül élvezhessék a kiemelt profit realizálásának lehetőségét. És mi ennek a megoldásnak a lényege, újdonságai és innovációja?

A rövid válasz az, hogy egy eddig gyakorlatilag ismeretlen módon kell megközelíteni az ingatlanbefektetést. El kell feledkezni arról, hogy olyan ingatlant vásároljunk, amelyek (közel) azonnal birtokba vehetők. Ezzel akár arra is lehetőség nyílhat, hogy 40%-kal alacsonyabb, fél áron, vagy akár 60%-kal alacsonyabb áron jussunk ingatlanhoz.

Mi az ára ennek az elsőre hihetetlen mértékű kedvezménynek?

Ilyen jelentősé árelőnnyel úgy lehetséges ingatlanhoz jutni, hogy először is belépünk az úgynevezett életjáradékos ingatlanok piacára. Fontos tudni, hogy az életjáradéki szerződés nem egyenlő a tartási (köznapi nevén eltartási) szerződéssel. Az életjáradék esetében a befektetőnek nincs gondozási kötelezettsége, mert azt egy előre meghatározott egyszeri vagy rendszeres összeg kifizetésével kiváltja. Így egy teljesen tisztán üzleti megállapodás jön létre mindkét fél számára.

Az ilyen, életjáradékos ingatlanokban olyan idős emberek élnek, akik a befektetőknek adott (már említett), 40, 50, 60%-os árengedményért mindössze a lakhatásuk fenntartását kötik ki a szerződésben. Ez több, más esetekben nem tapasztalt előnnyel jár a befektetők számára.

A legfontosabb az ár.

Mivel nem a piaci értéke 100%-a kerül kifizetésre, nincs szükség aggodalomra az esetleges átmeneti árcsökkenések és árbuborékok miatt, hiszen a tőkét érintő veszteség lehetősége közel nullára csökken. Ennek része az, hogy mivel csak a piaci ár kb. felét, esetleg még ennél is alacsonyabb összeget fektettünk be, a megtérülési idő is ilyen mértékben csökken: akár feleannyi vagy még alacsonyabb időtartam is lehet, mint egy hagyományos, kiadási célú hasznosításnak.

Egy másik oldalról megközelítve tekinthetjük úgy ezt a jelentős árkedvezményt, mintha előre megkapnánk 10, 12, 15 évre járó bérleti díjat - méghozzá egy összegben. Ezeknél az ingatlanoknál a hasznosítási, kiadási kényszert és az ezekben rejlő buktatókat hosszú időre el lehet felejteni. Ezek mellett kifejezetten fontos, hogy komoly érvek léteznek az adóoptimalizálás témakörében és jelentős illetékkedvezmények is elérhetőek.

Azoknak, akik élni szeretnének ezzel az új, innovatív lehetőséggel élni, érdemes a Four Generations Property SE kifejezetten erre a célra kidolgozott szolgáltatását áttanulmányozniuk. Ez a megoldás kockázatredukáló és az ügyfeleknek kiemelt haszon-realizálás lehetőséget nyújthat. Arról nem is beszélve, hogy a tőkeigény jóval alacsonyabb, mint a hagyományos esetekben és akár 80%-os likviditási mutatóval is rendelkezik

A Four Generations Property SE kifejezetten erre a célra kidolgozott szolgáltatása a legoptimálisabb választás. Mivel ők éppen ezen az ingatlanbefektetés jövőjét jelentő kockázatredukáló konstrukción keresztül biztosítják az ügyfeleiknek a kiemelt profit realizálásának lehetőségét. Mindezt egy kizárólagos portfólióval, alacsony tőkeigénnyel és akár 80%-os likviditási mutatóval.